Saturday, February 5, 2022

Къде да изберем парче земя и дом и какво е необходимо да гледаме...

https://www.facebook.com/groups/578504945500534/permalink/7560242083993417/?sfnsn=mo&ref=share

Къде да изберем парче земя и дом и какво е необходимо да гледаме за да имаме добри условия за производство на чиста храна?

Ще ги степенувам по важност.

1. Надморска височина - нека тя да е под 800 м н в, защото условията над са трудни, непосилни понякога и кратки като сезон.
Най добрите условия са от от няколко метра до 400 м, аз живея и развивам Градина на 55 м . Мога да кажа че има мек климат и изключително благоприятни условия за земеделие.

2.Вода, но не чешмяна хлорирана, а кладенец, сонда, река, езеро, втори тръбопровод с цел поливане.
На дъждовна вода не може да се разчита много но не е лошо да я събираме и използваме и нея.

3. Отворено от Юг, тоест да няма хълм висок, сгради, Високи дървета,

4. Да няма наклон, повече от няколко градуса, и ако има е необходимо да се терасира като след това направят лехи и насипе хумусен слой почва.

5. Разположение. Първо се прави орязване на дървета и храсти, изкореняването им, като тези плодни или билкови на север се оставят и до средата на градината от изток и запад, най добре е къщата да е построена най на север и да пази земята от северните ветрове, като това е успешна практика от миналото ни преди втората световна война още.
Изораване дълбоко само веднъж в началото и фрезоване след известно време.

6.Намиране на стари сортове семена, устойчиви, вкусни и питателно, като те ни правят абсолютно независими.

7. Облагородяване на почвата като се правят многогодишни лехи и се обработват леко фрезоване, само те без пътеките, там се добавя постоянно мулч, хумусна горска почва или друга, каменно брашно, ферментирала тор от коприва или друго, става и тор от животни но мръзнала в чували да не вкара паразити или ферментирала 30 дни или за кратко с машинка на въздух.

8.Поливна система аз лично най препоръчвам капково, с цолска тръба и кранове и тръби за кратко или дългогодишно използване, спестява вода и полива добре и спестява много труд и време.

9. Парник и защитени площи, защитената среда е необходима за създаване на разсад и за голям сезон, аз лично дори смятам че целогодишно се отглежда в парника, разсади и чисто, много добри условия и защитено от токсичните вещества от самолетите и други отрови в атмосферата....

10. Големина, всеки се чуди колко е необходимо реално за едно семейство, като размер площ, според мен за зеленчуци са около 300 до 400кв м, като овощни дървета също още толкова от север и запад и изток до половината на градината на буквата П.
Ако мислите че сте по работни и ще гледате храна за други хора, да се издържате с това може да потърсите максимум 2 до максимум 5 декара, защото това е твърде много дори за изключително работни хора, над 2 декара, в екип семеен е по възможно и осъществимо и 5 декара.
Площа на парника за семейство е около 40 кв м, а за отглеждане в по голям мащаб до 5 парника по около 100 кв м.

Като за начало тези фактори са за да изберете земя и да започнете да действате, опита ми е развит в годините и доказван постоянно на моя земя от мен.

Изготвил: Тихомир Трайков

No comments:

Post a Comment