Saturday, February 8, 2020

Достойнства на куполните конструкци/оранжерии

https://m.facebook.com/groups/460363300757301?view=permalink&id=2555920567868220&sfnsn=mo

"В тази публикация искам да ви представя куполните оранжерии.Куполната конструкция е удобна във всяко едно отношение.

- Няма необходимост от скъп фундамент, защото е монолитна – лека, устойчива, минала изпитанията на ураганни ветрове.

- Самият купол леко се мащабира и до всякакви огромни размери. Колкото е по голям и с по-висока честота на делене на сферата , толкова е по здрав и устойчив.

- Не са необходими специални машини, инструменти и подемна техника и може да се сглобява и от хора с нестроителни умения.

- Особеностите на интериора на купола дават изключително голяма свобода на планировка. Катедрални тавани с равномерно разпределение на светлина, топлина и звук.

- Хармоничната форма на купола прекрасно се вписва във всеки пейзаж и влияе благотворно на състоянието на хората и растенията в него. Да си в такова помещение е удоволствие. Повишава се настроението, а заедно с него здравето и благосъстоянието. Според мой приятел холандски психолог, Купола е кръгло пространство без начало и без край. Съответно няма зони на противопоставяния и противоположности, ъгли като зони на конфронтация и хората обитаващи такива пространства живеят или творят в хармония.

ФОРМАТА е основният фактор влияещ на рационалното използване на материали и енергоефективността на конструкцията. В сравнение със стандартните правоъгълни съоръжения КУПОЛА има максимална полезна площ при минимална площ външна повърхност, което свежда до 40% разходите за климатизация и материали на помещението. Топлозагубите на сградите са в пряка пропорция с аеродинамичните им съпротивления. Вятърът плавно се плъзга около и над купола, създаващ недостатъчни завихрения, които да нарушават тънкия въздушен слой прикрепен поради интермолекулярната микрогравитация около всеки обект и представляващ първо ниво на термоизолация. Поради същата причина вятъра не натоварва оранжерийните покрития и с това тяхната дълготрайност се увеличава поне 2 пъти.

Катедралните тавани на купола създават условия за естествена циркулация на въздуха и ефективен въздухообмен. Натуралната конвекция предотвратява разслоение на въздуха и температурата е почти еднаква от пода до върха. Иследванията на бачо Кольо от Севлиево показаха разлики по ниски от 8 градуса в нивата от 50см до 650 см в неговата огромна куполна оранжерия.

Като говорим за куполна оранжерия тук ВЕГЕТАЦИОННИЯ ПЕРИОД СЕ УВЕЛИЧАВА С 2-3 МЕСЕЦА (според руските колеги). А ако се използват преимуществата на модерните покривни материали различни от стандартния оранжериен полиетилен( [AgroLen® трислойно полиетиленово фолио](http://www.hik91.com/bg/prd_1.php)) то продукцията от такава оранжерия се повишава до 2-3 пъти(пак според руските колеги J ).

Материалите с които се изработва купола са импрегнирано дърво с ресурс до 35 години и оранжериен полиетилен, чийто ресурс поради ниските натоварвания се увеличава до 7 години ( ей това за 7-те години пак го пишат руснаците J ) Разполагаме и с екипировка за изработка на ребра за куполи от метални поцинковани тръби, но това е друга тема J . Те ще са подходящи за аквапоник с 2 или 3 слоя дистанцирани покривала.

Когато за първи път се впечатлих от създателя на геодезичния купол Ричард Бъксминистър Фулър и започнах да експериментирам и събирам информация, се сблъсках с много митове и легенди в тази област. Но 90% от тях се оказаха истина. Помогнах на мой приятел да си направи 5 метрова куполна оранжерия и при един и същ разсад , при еднакво третиране , зеленчуците в куполната оранжерия превъзхождаха във всяко едно отношение зеленчуците от съседната правоъгълна оранжерия."

No comments:

Post a Comment