Saturday, August 10, 2019

,!?! Идентификация (очертаване) на имоти с таблет или телефон, оборудван с GPS приемник

Още от момента, в който човек е започнал да обработва земята, се е появила нуждата от определяне на нейните граници. Идентификацията на имоти и определяне на обработваемата площ е особено актуална днес. Все повече земеделски производители очертават с GPS своите имоти и ги предоставят в Общинските служби по земеделие. В тази статия се описва подробно как с таблет или телефон, оборудван с GPS можете да измерите и обработите данните до вид, готов за предаване за системата ИСАК.

1

Преди да премина към същинската част на статията се налага да направя някои уточнения.

  • Най-добрият начин за очертаване на площи е да наемете лицензирана фирма, която да свърши цялата работа вместо Вас.
  • Когато някой Ви предложи даден GPS приемник и твърди, че това е уред специално за очертаване на площи, бъдете внимателни. Уредите, с които можете да постигнете точност 0.30-0.50 m струват над 5 000 лв и не се продават в големите магазини за техника, защото не са „ширпотреба“.
  • На практика във всеки модерен таблет или телефон е инсталиран GPS приемник, който най-често превъзхожда по своите показатели известните марки приемници, които се използват в момента. Разликата е, че Вие избирате най-добрият софтуер, който ще отговори на Вашите изисквания, като точността е една и съща – от порядъка на 2-3 метра.
  • Очертаването на площи с таблет или телефон с GPS е много по-точно, лесно и бързо в сравнение с опита да определите “на око“ върху самолетна снимка земеделските имоти, които обработвате.

Не представлява особена трудност сами да очертаете имотите си, като за целта ще Ви трябва малко време и следните неща:

  • Телефон или таблет с GPS – най-вероятно имате вече такова устройство, независимо дали работи под Android, Windows Phone или друга система.
  • Софтуер за телефона или таблета – чрез него на полето ще записвате данните при обиколката на Вашите имоти
  • Софтуер за компютър – чрез този софтуер ще проверите какви данни сте записали на полето, ще ги редактирате ако има нужда и ще конвертирате файловете във формат, който може да бъде прочетен от Общинската служба по земеделие.

Когато говорим за какъвто и да е софтуер за Android, ще бъдат използвани само достъпни програми за които не се налага за заплащате нищо, те са напълно безплатни.

Софтуер за запис на данни на полето.

Ако приемем, че вече имате необходимото устройство, следващата стъпка е инсталация на софтуера за работа на полето. Тук ще бъдат разгледани две програми, като втората е особено полезна и я препоръчвам за използване. Основната цел на този вид софтуер е да запише подробна следа на Вашето движение по контура на обработваемата площ. Форматът, който ще се използва е общоприетия GPX файл. Можете да намерите много програми, който записват следа в този формат в зависимост от операционната система на Вашето устройство.

Когато използвам Android, най-елементарната програма за запис на следа е GPX Logger. Можете да изтеглите софтуера оттук.

2 3

 С GPX Logger се работи много лесно, като за запис на следа е достатъчно при стартирането да натиснете бутона REC и след като завършите обиколката на имота да изберете STOP. За всеки отделен имот за записва отделен файл, като файловете ще ги намерите в папка GPX Logger на Вашето устройство. Файловете имат следния вид:

20140503-112829.gpx

20140503-141347.gpx

……………………………….

Имената на файловете представляват датата и часа на записа. Например първият файл е записан на 3 май 2014 г. в 11 часа и 28 минути.

Всъщност аз използвам таблет Nexus 7 с Android само когато трасирам имоти с GPS карта на земеделските имоти. Повече за тази карта можете да прочетете от тази статия: GPS карта на земеделските имоти за Android таблети и телефони

Друг софтуер с доста повече възможности е Fields Area (програмата вече е с нова версия и за момента препоръчвам да не я използвате, защото е със силно орязана функционалност). Тук не само можете да очертавате земеделските блокове, но още на полето можете да видите периметъра и площа на обекта. Заедно с това като основа можете да ползвате сателитна снимка на района, но за тази функция трябва да имате мобилен Интернет на устройството.

9

Fielsd Area за Android можете да свалите оттук, а подробна видео инструкция как става очертаването можете да видите в YouTube канала на ZEMap.

За запис на следи и GPS навигация предпочитам устройство Nokia Lumia 920 с OS Windows Phone 8, на което е инсталиран софтуера GeoMeter Pro. Този софтуер струва около 10 лв, но работата, която върши е неоценима.

Работа на полето

Когато отидете на полето, трябва да застанете на границата на обработваемата площ. Ако става въпрос за ливади, можете да започнете от който и да е край на ливадата и да се движите по контурите.

4

При самата обиколка, доколкото е възможно трябва GPS приемникът да се движи по границата на обработваемата земя и задължително измерването да завърши в началната точка или 3-4 метра преди нея. Когато приключите обиколката, със съответната функция на GPX Logger или Fields Area завършвате записа на файла. Ако имате повече от един контур, повтаряте процедурата докато завършите всички контури.

Софтуер за обработка на данните.

Имотите, които искате да идентифицирате трябва да бъдат предадени в *.shp формат като затворени площи. За целта, те трябва да се конвертират до *.shp чрез друга безплатна програма (DNR GPS), която можете да свалите оттук.

Конвертиране на GPX файла в SHP (шейп формат)

Няма значение дали сте обединили всички имоти в един GPX файл с някакъв софтуер или ще ги обработвате един по един, идва ред на конвертирането към *.shp формат. Забележете, че макар и видимо затворени, контурите на имотите всъщност представляват отворени линии. DNR GPS, чрез който става конверсията към *.shp, автоматично ще затвори линиите в контур, затова е по-добре линиите да не се застъпват, а да има оставен толеранс от 1-2 метра.

Тъй като ортофотоплановете са в координатна система WGS84 UTM 35N, преди конвертирането DNR GPS еднократно трябва да се настрои за работа в тази координатна система от меню File > Set Projection… > UTM zone 35N

5

Самото конвертиране става по следния начин.

  • Стартирайте DNR GPS и вмъкнете създадения *.gpx файл, съдържащ контурите на имотите.
  • От възможните формати за експорт избeрeте Save as type > ESRI Shapefile (*.shp).

6

  • Задайте име на *.shp файл и потвърдете с бутона Save, като на Shape Type задайте Polygon

7

  • В папката, в която сте създали *.shp файла заедно с него трябва да има още три файла със същото име, но с разширения *.prj*.dbf и *.shx
  • Архивирайте в *.zip формат четирите файла, съдържащи данни за имотите.

Така създадения име_на_имот.zip файл e готов за прочитане от софтуера, с който работят земеделските служби.

Преди да занесете в общинската служба по земеделие файла, можете да проверите дали всичко сте направили успешно. Има един сайт, който не е предвиден точно за тази цел, но спокойно можете да качите своите SHP файлове за проверка върху сателитната снимка. Заедно с това, лесно можете да определите дали Вашите имоти попадат в контурите на Natura 2000 или друга защитена зона.

 8

За нови възможности при очертаването на земеделски площи и работа с GPS карта на имотите, можете да следите YouTube канала на ZEMap. Тук ще намерите различни видео инструкции и демонстрация на възможностите на софтуера.

No comments:

Post a Comment