Saturday, September 29, 2018

Маклура - в полезащитните пояси и за изграждане на живи огради

 Маклура

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D0%BB%D1%83%D1%80%D0%B0

Maclura pomifera


През 30-те и 40-те години на 20 век милиони фиданки от този вид са използвани за изграждане на огромна система от полезащитни пояси в прериите. Видът е използван широко в САЩ и за изграждане на огради на големи поземлени имоти. Маклурата е интродуцират в България в началото на 20 век – като декоративно и мелиоративно растение. Тя се развива добре в цялата страна, като се откроява като сухоустойчиво и жароустойчиво растение, което я прави добър избор за декоративно и мелиоративно растение в сухите равнинни райони на страната. Маклурата понася добре зимните условия в България, но едногодишните фиданки често подмръзват при по-силни студове.
... В миналото видът е използван в полезащитните пояси и за изграждане на живи огради поради което може да се види на много места особено в Североизточна България.В миналото видът е използван в полезащитните пояси и за изграждане на живи огради поради което може да се види на много места особено в Североизточна България.

... На някой места, особено около Пловдив и по Черноморието видът показва инвазивен потенциал като се самонастанява в различни местообитания. Освен това дървесината на „Maclura pomifera“ е много добър материал за направа на лъкове, за това говори едно от френските ѝ названия (Bois d'arc, " дъгово дърво").


Maclura tricuspidata (Cudrania tricuspidata), 

произхождащо от Китай. Този вид е едър храст, до ниско дърво, подобно на M. pomifera има тръни по младите клонки, но те са по-малко на брой и с по-скромни размери. Видът образува изобилие от коренови издънки, чрез които се размножава лесно вегетативно... Растението плодоноси партенокарпно (без опрашване), като плодовете са без семена в тях (и с по ниски вкусови качества). Плодовете на този вид са с диаметър 2 – 3 cm, с мека консистенция и червен цвят. Годни са за консумация, а в Китай, където в малък мащаб видът се култивира като индустриално овощно растение са известни като плодове „че“. Вкусът им е близък до този на плодовете от черница. Плодовете на M. tricuspidata (известна на български и като Че фрут) се ценят по няколко причини: те са един от най-късно, а може би най-късно зреещият „мек плод“ (бери) в умерените ширини, за условията на южна България узряват през втората половина на месец октомври до началото на ноември; те се съхраняват сравнително лесно за повече от 30 дни, освен това са транспортабилни, което ги прави търговски жизнени;

No comments:

Post a Comment