Saturday, July 30, 2016

Професор (... Никилов) раказа кои са били хората, които основали по нашите земи първата цивилизация в Европа

http://m.blitz.bg/news/article/431256

"В Анатолия са строили къщите с плосък покрив. Заради липсата на дървен материал, са използвали кирпичи - разказва Николов. - Докато тук, на Балканите, имало подходяща глина и дъбови дървета в достатъчно количество. Така стигнали до идеята за съвсем нов тип конструкция - забиват в земята на 60-70 см дълбочина дъбови прави дървета, всяко на 30-ина см едно от друго, като правят стените от плет, измазан с глина. За покрива създават много сериозна дървена конструкция - със солидни подпори. Покриват я обикновено със слама от лимец, която е много здрава, като на места я комбинират с тръстика."

"Още при първите ми разкопки през 1985 г. попаднах на къща с площ 117 квадратни метра. Макар че беше изгоряла при преднамерен пожар, личеше, че е страхотно направена - казва професорът. - Здрава, много умно измислена, с невероятна конструкция. В нея имаше всичко. Събрах толкова много информация, че за нея написах книга. И в момента тя се изучава в Австрия, Германия, Франция и в други страни като най-голямата и най-добре запазената раннонеолитна къща."

Учебниците по археология обаче скоро ще бъдат променени, защото тази година експедицията в Слатина открива още по-големи къщи. При това от същия период и от същото ранно селище.

"Едната, която е изцяло проучена, е 142 кв. м, а другата, която все още я изучаваме, дотук е около 130 кв. м. Предполагам, че ще се окаже към 160 кв. м - разказва Николов. - Интересното е, че те са едноетажни, с много помещения. Вероятно в тях са живеели близки роднини."

При разкопките му в селище до Мурсалево - между Дупница и Благоевград, строено 300 години по-късно, тази конструкция вече се променя.

"Около 5700 години преди Христа къщите стават по-малки с квадратура 60-70 кв. м, но вече са двуетажни - казва археологът. - Едното семейство живее на единия етаж, другото на втория. Също както в неолитното селище в Стара Загора. Откритата там постройка (сега музей) също се считаше за едноетажна, но при внимателен анализ забелязах, че нещо не е както трябва в тази интерпретация. А и вече имах опит, защото съм откривателят на двуетажните къщи в Европа. С колегата Петър Калчев поработихме и установихме, че всъщност къщата и там е била двуетажна."

Проф. Николов открива първата сграда на два етажа през 1999 г. в Караново, същата година и в Капитан Димитриево, Първата е строена преди над 7300 години, за мен това беше истински шок, но два месеца по-късно в Капитан Димитриево шокът се повтори - отново разпознахме двуетажна сграда, но вече на 7700 години - едната късен неолит, другата ранен. И двете с невероятно сложна архитектура."

"Създавали са сложни строителни конструкции, принципите на които се възпроизвеждат хилядолетия наред - процес, който бележи развитието и израстването на първата европейска цивилизация", казва Николов.

Аргументите в подкрепа на тази теза са много. Тези хора са били земеделци и скотовъдци..."

No comments:

Post a Comment