Thursday, January 3, 2013

България | Какво влиза в сила от 1 януари 2013 г. - Dnevnik.bg

България | Какво влиза в сила от 1 януари 2013 г. - Dnevnik.bg

"-Внасянето на осигуровките в Националната агенция по приходите (НАП) от работодателя ще става на същия принцип. Срокът за това става до 25-о число след отработения месец без значение дали е начислена месечната заплата. 

- Промяна за работодателите и самоосигуряващите е въвеждането на единната сметка за плащане на данъци и осигурителни вноски в НАП. От днес всички задължения към агенцията по приходите, с изключение на тези за допълнително задължително пенсионно осигуряване, могат да се плащат наведнъж - с едно платежно нареждане. Мярката се въведе с цел да намали административната тежест на бизнеса и гражданите, но срещна и възражения.

Постъпилите плащания ще се разпределят автоматично с вписаните в единната сметка задължения, но по реда на възникването им. Това означава, че с нови постъпления първо ще се покриват първо най-старите задължения, ако ги има. Изключение са самоосигуряващите се, които имат право да заявяват кои задължения покриват с вноските си.

Лихвата за просрочване на осигурителните задължения се намалява. От днес при забавянето им ще се начислява лихва, равна на основния лихвен процент плюс 10 процентни пункта надбавка, вместо плюс 20 пункта, както досега. 

- В края на 2013 г. изтича давността на задълженията към НАП от 2008 г. Хората с такива стари задължения трябва да подадат писмено възражение пред агенцията до края на годината, за да бъдат отписани, тъй като това не става автоматично. Задълженията, които е трябвало да се погасят тогава, могат да се отпишат, само ако за този период данъчните не са припомнили за тях или не са предприели обезпечителни мерки.

-Във връзка с въвеждането на единната сметка в края на 2012 г. НАП пусна електронната услуга "Справка за задължения"Чрез нея всеки клиент може да провери онлайн какъв е размерът на задълженията към данъчната администрация. Условието е да притежава персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис. Кодът се получава лично в офисите на агенцията.

-НОИ също вече има електронна услуга за улеснение на гражданите и най-вече тези в предпенсионна възраст. Съсспециалния софтуер те могат да изчислят прогнозния индивидуален коефициент и размер на пенсията си за осигурителен стаж и възраст. За целта трябва да въведат своя ЕГН и персонален идентификационен код от НОИ. Тези със стаж преди 1996 г. могат да ползват друга е-услуга, чрез коятода изберат три години от периода 1982-1996 г., в които са получавали най-висока заплата в сравнение със средния осигурителен доход за страната, за да се включи в коефициента им."

No comments:

Post a Comment