Sunday, October 14, 2012

Как да премахнем ръждата с картоф

Как да премахнем ръждата с картоф


И в най-добрите екодомакинства се случва някой съд да поръждяса. При всички положения не трябва да се храните или готвите в такъв, който веднъж е започнал да раждясва, но въпреки това, не го изхвърляйте! Такива съдове може да използвате за нехранителни цели в градинарството, на двора или за друго. За да премахнете ръждата и металния съд да стане като нов, не ви трябва нищо друго, освен картоф и сол.
Само с две простички съставки, които всеки има в домакинството, няколко минути и малко търкане, ръждясалите чугунени или алуминиеви съдове ще станат като нови. И не само съдовете за готвене, но и всяка метална повърхност. 

Какво ви трябва?
• Един обикновен суров картоф 
• Обикновена сол (или сода, или паста за зъби) 

Как да действате? 
Разрежете картофа на половина и потопете щедро равните повърхности в солта. С посолената част натъркайте добре ръждясалите области и ако е необходимо пак насолете допълнително. Изчистената повърхност изплакнете с вода и това е!
Защо това работи?
Картофите съдържат 
естествена оксалова киселина, която иначе може да се намери в синтетичен вид в много почистващи препарати. Тази в картофите не е вредна по никакъв начин! Тя разтваря ръждата, а солта има ролята на мек абразив.

No comments:

Post a Comment