1, 2, 3, 4
1
Варта - едно от най-достъпните дезинфекционни средства
"... За дезинфекция се използва негасена вар, която не се е разпаднала на прах. Примесена с твърд оборски тор, тя надеждно го обеззаразява за няколко седмици, без да уврежда неговите подхранващи почвата качества.
По-често за дезинфекция се използва гасената вар. Тя се получава като негасена вар се поставя в подходящ съд и към 1 кг от нея се прибавят 0,5 л вода. Започва бурна реакция с отделянето на топлина. При непрекъснато разбъркване се образува калциев хидрат (гасена вар). Дезинфекционната сила на прясногасената вар е задоволителна. При взаимодействие с въглеродния двуокис от въздуха обаче тя бързо се инактивира. Предлаганата в търговската мрежа хидратна вар е със слаба антимикробна сила и добър дезинфекционен ефект може да се получи само с прясно приготвени разтвори. Гасената вар се използва за дезинфекция под формата на варно мляко, което се получава като към 1 л прясногасена вар се прибавят 3 л вода. С варното мляко се дезинфекцират повърхности, канали, пътища и др. То е особено подходящо за дезинфекция на течен оборски тор. Широко се прилага за варосване на повърхности в животновъдните обекти и в предприятията на хранително-вкусовата промишленост. Антимикробното му действие се осъществява чрез умъртвяване и чрез фиксиране на бактериите, вирусите и гъбичките."
2
Използване на негасената вар в градината,
- Варосване на дърветата с негасена вар;
- Разкисляване на почвата с негасена вар;
- Борба с плевелите;
- Калциев оксид за езерцето и водното петно;
- Вар за дезинфекция на градински инвентар, оранжерии и помещения
"По-голяма част от почвите в у нас имат кисела реакция и усвояването на хранителните вещества от растенията в подобни почви е влошено. Съответно развитието им се забавя, а добивите намаляват. За да се нормализира съставът на почвата, тя трябва да се разкислява. В резултат на това се възстановява киселинният баланс, подобрява се структурата, намалява отрицателното въздействие на токсичните метали и се активира дейността на полезните микроорганизми...
За киселинността на почвата невинаги е задължителен анализ, но обикновено се използва лакмусова хартия. Растителните маркери са достатъчно надеждни – мъх, хвощ, пирей, лютиче, живовляк и киселец растат на кисела почва. Лободата и копривата предпочитат слабо кисела, а детелината и комунигата – неутрална.
Почва с рН 6,5-7 се приема за неутрална. По-ниските стойности показват повишена киселинност, а тези над 7 показват алкална реакция. При стойности на рН под 5,5 почвата трябва да се размисли"
3
Фино смляна негасена вар за ефективно земеделие пускат от Калцит АД, Асеновград (2014) https://agri.bg/novini/fino-smlyana-negasena-var-za-efektivno-zemedelie-puskat-ot-kaltsit-ad-asenovgrad
"... Торенето с калциеви торове или т.нар. „варуване“ навлиза все повече като практика при есенната подготовка на почвата за сеитба. Методът води до по-добро усвояване на хранителните вещества от културите като регулира киселинността на почвите. Материалите за варуване не трябва да се внасят едновременно с азотните и фосфорни минерални торове.
Фино смляната негасена вар се предлага насипно, както и в опаковки БИГ БАГ по 1000 кг.
За допълнителна информация и заявки – Калцит АД:
4230 Асеновград
Индустриална зона Север
0331 63300 - Отдел "Продажби"
4
Варосването – лесен начин за освежаването на тавани и стени
"Варосването е най-евтиният и лесен начин за освежаването на тавани и стени. Варната боя има редица предимства – тя е много добро дезинфекциращо средство, издържа на влага и с нея могат да се боядисват вътрешни и външни стени на сгради. Варта не запушва порите на стената и тя продължава да „диша“ – ако я нанесете в дори в кухнята бъдете напълно сигурни, че по стените и тавана няма да се стичат капки вода и да се образува мухъл. С нея се работи просто и лесно. Изобщо варта е най-екологичната мазилка, използвана от нашите баби и дядовци. Векове наред варосването е част от годишния домашен ритуал най-вече на селските къщи.
.... За боядисване се използва само гасена вар. .. Негасената вар е опасна и причинява тежки изгаряния. Хубавата бяла гасена вар има вид на качествено овче кисело мляко. Тя не трябва да бъде нито изсъхнала, нито замръзнала. Може да си я набавите далеч преди ремонта и да я съхранявате в съд и задължително покрита с вода.
За боядисването (варосването) се приготвя варно мляко в съотношение: 1 част гасена вар и 3 части вода. Полученият разтвор се нанася с четка или помпа,но преди да започнете е добре да навлажните добре повърхността. За да има ефект, варното мляко се нанася минимум 2 пъти на тънък слой.
Ако работите с четка, първо нанесете боята с равномерни хоризонтални движения, а след това – с вертикални. Не се притеснявайте, ако резултатът от работата не ви хареса.
Варта показва истинския си цвят, едва когато изсъхне. А за да се получи снежнобелият цвят, можем да добавим във варното мляко малко синка. Ще се получи снежнобял цвят със съвсем лек синкав оттенък.
Можем да използваме варта не само за варосване, но и като боя. Оцветителите, които ще добавим, трябва да са вароустойчиви и водоразтворими. Количеството пигмент не
трябва да надвишава 100 г на 1 кг вар. Не разчитайте обаче, че ще получите много ярки цветове."
No comments:
Post a Comment